Waarom omgaan met stress essentieel is voor gewichtsbeheersing.

Als het bereiken van een gezonde levensstijl je doel is, dan zou het beheersen van stress een topprioriteit moeten zijn.

Stress is vaak de onzichtbare factor die de inspanningen van veel mensen om af te vallen in de weg staat. Helaas is het niet iets dat gemakkelijk kan worden veranderd en vaak wordt er niets aan gedaan bij het implementeren van een positieve verandering van levensstijl.

 

Hoe beïnvloedt stress de gezondheid?

Er zijn verschillende manieren waarop stress je welzijn kan beïnvloeden. Vanuit een biologisch standpunt speelt het hormoon cortisol een integrale rol in de reactie van je lichaam op stressvolle situaties. Een van de functies ervan is om energie beschikbaar te maken om te ontsnappen of te vechten tegen een aanval. Deze acute fysiologische reactie wordt ook wel de vecht-of-vluchtreactie genoemd.

Deze functie treedt ook op bij modernere stressbronnen, zoals een zware dag op kantoor of een lange dag met de kinderen. Hoewel dit mechanisme je “veilig” houdt, kan langdurige stress negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid.

Studies hebben hogere cortisolniveaus bij mensen onder stress in verband gebracht met tal van negatieve gevolgen die je hersenen, zenuwstelsel, slaappatronen, cardiovasculaire gezondheid en gewicht beïnvloeden.

 

Heeft stress echt invloed op je taille?

Het korte antwoord is ja. Velen kunnen zich voorstellen dat hun vooruitgang stagneert tijdens het afvallen. Je hebt misschien het gevoel dat je alles goed doet en je plan tot op de letter volgt, maar toch zie je geen resultaat. Als dat het geval is, kunnen er ongeziene factoren in het spel zijn die je inspanningen belemmeren. Ongecontroleerde stress en slecht slapen zijn veelvoorkomende boosdoeners.

Op korte termijn wordt acute stress vaak geassocieerd met ongewenst gewichtsverlies, terwijl voortdurende stress of problemen die maanden tot jaren aanhouden (chronische stress) geassocieerd worden met minder voedzame voedingskeuzes, wat leidt tot gewichtstoename.

 

Uit een onderzoek naar het effect van stress op het gewicht bleek dat een verhoogd cortisolgehalte gepaard ging met een verminderde eetbeperking en een verhoogde calorie-inname, wat leidde tot gewichtstoename bij vrouwen. De onderzoekers merkten ook op dat de verhoogde calorie-inname specifiek afkomstig was van voedingsmiddelen met veel geraffineerde koolhydraten en verzadigde vetten. Klassiek “comfortvoedsel” kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan stressgerelateerde gewichtstoename.

Onderzoekers wijzen deze veranderingen in normale voedingspatronen tijdens perioden van langdurige stress aan als een drijvende factor in de associatie tussen chronische stress en obesitas. Ze hebben ook vastgesteld dat langdurige stress duidelijke gedragsveranderingen teweegbrengt, zoals minder lichaamsbeweging, meer sedentair gedrag en een kortere slaapduur. Een combinatie van deze veranderingen (fysiologisch of gedragsmatig) kan een tol eisen op zowel je gezondheid als je gewicht.

 

Vier manieren om beter met stress om te gaan:

  1. Erken de stress die je ervaart en heroverweeg je doelen

Door je te richten op zelfzorg door middel van goede voeding, lichaamsbeweging en stressmanagement kun je je op je best voelen in moeilijke tijden. Deze mentaliteitsverandering kan de druk wegnemen om dramatische veranderingen op de weegschaal te zien, waardoor je emotionele en mentale gezondheid een broodnodige prioriteit wordt.

  1. Geef prioriteit aan activiteiten die je leuk vindt

Of je workout nu een uitdagende les is, “tijd voor jezelf” of een sociale gelegenheid om bij te praten met vrienden, maak er een vast onderdeel van je dagelijkse routine van. Het is aangetoond dat elke vorm van lichaamsbeweging stress vermindert en de stemming verbetert (5). Elke dag actief zijn is ook een hoeksteen van je gezondheid en ondersteunt je doelen om af te vallen. Als je je druk of overweldigd begint te voelen, laat je workout routine dan niet als eerste verdwijnen.

  1. Drink dagelijks adaptogenen

Of het nu een zware training, een zware dag of een stressvolle periode in je leven is, het is aangetoond dat adaptogenen je lichaam helpen zich aan te passen (6, 7). Door Ionix® Supreme of Adaptogen Elixir deel te laten uitmaken van je dagelijkse routine kun je een consistente adaptogene ondersteuning krijgen.